Pseudotropheus Demasoni

Pseudotropheus Demasoni

Pseudotropheus Demasoni; Malawi gölündeki en güzel Mbunalardan biridir. Güzel renklerinden ve davranışlarından dolayı son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiş ve birçok akvaristin akvaryumuna renk katmaya başlamıştır. Latince adı Pseudotropheus Demasoni olmakla beraber, Malawi Zebra adıyla da anılmaktadır. Piyasada az bulunması, alacalı renklere sahip olması, diğerlerine göre biraz daha yavaş büyümesi ve biraz daha zor üremesi bu türün pahalı olmasının sebepleridir. Malawi'nin en bölgeci balık türlerinden biridir. Meraklı ve saldırgandır. İstediğinde çok hızlı hareket eder. Bu güzel canlıları seyretmesi çok keyiflidir.

İki türü bulunmaktadır. Bunlardan biri
"Pseudotropheus Demasoni (Mozambique)", diğeri ise "Pseudotropheus Demasoni (Pombo Rocks)" adıyla tanınmaktadır.

Mozambique--Pombo_Rocks

Ülkemizde iki tür de bulunmaktadır. Ancak Mozambique türü henüz ülkemizde yeni yeni yer almaya başladığından, yaygın olan Pombo Rocks türünü inceleyeceğiz.


Habitatı: Malawi gölünün derin kayalık bölgelerinde yaşar. Suyu sert ve hafif baziktir. Bu yüzden eğer bu balığı besleyecekseniz sertliği yükseltmek adına mercan/midye kırığı kullanmalısınız. Ph 7.8 - 8.6 arası olmalıdır.

Davranış Biçimi: Serttir. Erkekleri bölgecidir. Ancak söylendiği gibi katil balıklar değillerdir. Demasonilerimi beslediğim akvaryumda Kırmızı Prensesler ile barış içinde yaşıyorlar.

Beslenme: Alg kazıyıcı sınıfından olan Demasoniler otçuldurlar. Bu yüzden bitkisel ağırlıklı bir diyet uygulanmalıdır. Elbette protein de ihmal edilmemeli, çok az da olsa protein içeren yemler verilmelidir. Eğer diyet bitkisel ağırlıklı değil de protein ağırlıklı olursa balıklar yağlanır ve ürediklerinde daha az yavru verirler. Bunun yanında Malawi Bloat gibi hastalıklara yakalanabilirler.

Boyut: Habitatlarında 10cm'ye kadar büyüyebilmektedirler fakat akvaryum ortamında en iyi şartlarda 8cm civarına gelebilirler. Diğer Mbunalara göre biraz daha yavaş büyürler.

Sıcaklık: 25-27 derece arası olmalıdır. Yavru akvaryumları için 27 derece tavsiyemdir.

Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımında en önemli faktör Anüs-Vent aralığıdır. Demasonilerde aşağıdaki şekildedir;


Anüs-Vent

Ancak eğer balık yetişkin değilse Anüs-Vent aralığı ile cinsiyet ayrımı yapamazsınız. Balığın rengine ve kafa yapısına bakmanız gerekir. Erkeklerin rengi daha canlı ve daha koyudur, siyahları daha fazladır. Dişilerin ise renkleri daha sönüktür. Erkeklerin kafa yapıları dişilere göre daha yüzeyseldir. Dişilerin kafa yapıları ise daha ovaldir. Aynı batın yavrularda erkekler biraz daha büyük, dişiler ise biraz daha küçük olurlar.

Biraz da Demasoninin besleneceği akvaryumun nasıl olması gerektiğinden bahsedeyim. Taban iki parmak kadar mercan kırığı veya midye kırığı ağırlıklı, bunun yanında doğal kumdan oluşmalıdır. Tabandaki kum ve mercan/midyeler ince taneli olmalıdır. Ağırlıklı olarak oval kayalar kullanılmalıdır. Bunların yanında delikli kayalar da kullanılabilir. Bitki olarak Anubias Barteri, Anubias Nana
 gibi sert ve kalın yapraklı bitkiler kullanılmalıdır. Sert saz türleri de kullanılabilir. Otçul beslendiklerinden, ince ve yumuşak yapraklı bitkileri yerler.

Eğer Demasoni alacaksanız, almadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Balığın yüzgeçlerinde deformasyon olmamalı, üzerinde beyaz noktalar veya lekeler olmamalı, herhangi bir yere sürtünüyor olmamalı, karnı çökük olmamalı, karnı aşırı şiş olmamalı ve gözleri fırlamış olmamalıdır. Eğer bu belirtilerden bir ya da daha fazlası varsa balık hasta demektir. O balığı almanız akvaryumunuzdaki diğer tüm balıkları tehlikeye atacaktır. Eğer Demasoni alacağınız akvaryumdaki diğer balıklardan bazılarında da bu özellikler varsa o akvaryumdan kesinlikle balık almayın.

Üreme: Üretimi Sarı Prenses, Snow Prenses, Kırmızı Prenses gibi Mbuna türlerine göre biraz daha zordur. Dişiler boyuna ve yaşına göre ortalama 15-40 adet yumurtayı ağızda kuluçka yaparlar. 1 erkeğe 3-5 dişi düşmektedir.

 

Peki nasıl ürerler? İlk önce tüm balıklarınızın cinsel olgunluğa erişmiş olması gerekir. Bu durum, şartlara bağlı olarak değişmekle birlikte en erken 6 aydır. Yukarıda da bahsettiğim gibi akvaryumunuzun dekoru oval kayalar ağırlıklı bir dekor ile ince mercan kırığı ağırlıklı olmak üzere ince doğal kumdan da oluşan 2 parmak tabandan oluşmalı. Burada kayalar üreyen dişilerin saklanma alanları olacaklar. Daha önce de belirttiğim gibi Ph 7.8 - 8.6 arası olmalıdır. Bir de sağlıklı yemleme yapıp, düzenli su değişimi ve dip çekimi ihmal edilmezse ürememeleri için bir sebep kalmıyor.

Balıklarınızın ürediğini 2 şekilde anlayabilirsiniz. Biri çiftleştiklerini görerek, ikincisi de dişinin ağzının dolduğunu görerek.

Ağzı dolu bir Demasoni dişisi;


Ağzı_Dolu_Dişi


Bir dişi ağzına yumurta aldıktan sonra balığın yaşına ve su şartlarına bağlı olarak ortalama 20-22 gün sonunda yavruları bırakır. Bu süre esnasında dişi karanlık bir yerde kalmak ister ve yem yemez. Yavruları bıraktıktan sonra uzun bir süre yem yemeyen dişi zayıf düşer, toparlanana kadar da çiftleşmez.

Bu noktada bir seçim yapmanız gerekiyor. Ya kusturacaksınız ya da yavruları kendisinin bırakmasını bekleyeceksiniz. Eğer kusturursanız dişi zayıf kalmayacağından daha sık çiftleşir ve daha çok yavru verir. Kusturma işlemini en erken 13. gün, en geç 16. gün yapmanızı tavsiye ederim. Kusturduğunuz balıkları ayrı bir akvaryumda büyütmeniz en sağlıklısı olacaktır.

Eğer yavruları kendisinin bırakmasını isterseniz ve akvaryumunuz yavruların saklanabileceği kadar büyük değilse dişiyi ayrı bir akvaryuma alıp, yavruları orda bırakmasını beklemeniz gerekiyor. Ayıracağınız akvaryuma dişinin saklanabileceği kadar kaya koyarsanız strese girmez. Dişiyi, yavruları kendisi bıraktıktan sonra hemen ana akvaryuma geri salmayın. Biraz yavrularla beraber beslensin ve kendini toparlasın.

 

Formunu geri kazandığında ana akvaryumunuza geri salabilirsiniz. Eğer akvaryumunuz küçükse ve dişiyi ayırmayıp orada bırakırsanız dişinin saklanacağı yeterli alan yoksa ve erkeğin çiftleşebileceği ağzı boş dişi kalmamışsa erkek yeniden çiftleşmek için dişiye yavruları attırabilir. Attırmasa bile dişi yavruları bıraktığında yavruların saklanacağı yeterli alan olmayacağından büyüyemeden erkeğe veya diğer dişilere yem olacaklardır.(Dişi kendi yavrusunu yemez. Ama kusturup da yavruları dişinin yanına koyarsanız o zaman yer).

Demasoni yavruları çizgili ve renkli doğarlar. Eğer kusturursanız 13-16. günler arasında henüz renk almamış olacaklarından renksiz görürsünüz ama anne bıraktığında renkli doğarlar.


Doğum

Bu noktada 1 hafta boyunca Artemia ile beslenmeleri büyümeleri açısından iyi olur. Daha sonra toz yem ile devam edilebilir. Daha sonraki yavrulamalarda eğer yavrular arasında 2 kattan fazla boy farkı varsa yeni yavruları eskilerin yanına koymanız hiç iyi olmaz. O tankta yavruluğa koyabilirsiniz. Örneğin eski yavrularınız aşağıdaki resimdeki boydalarsa, yeni yavruları onların yanına koymanız hiç iyi olmaz;

5_Aylık_Yavru


Ülkemizde bulunan Malawi türlerinin büyük çoğunluğunu beslemiş biri olarak diyebilirim ki; böyle bir malawi daha yok! Gerek renkleri, gerek davranışları olsun benim gözümde Malawiler arasında en güzel tür. Eğer aktif, sevimli ve güzel renklere sahip bir balık istiyorsanız ve Malawiler konusunda az da olsa tecrübeniz varsa mutlaka Demasoni alın derim.


Not: Makaledeki tüm yazılar ve altında adım ve soyadımın geçtiği tüm fotoğraflar bana aittir. Kaynak belirtmek koşuluyla herhangi bir yerde yayınlamak serbesttir.

İç Filtre Nasıl Daha Verimli Kullanılır?

FONT size=3strongUİç Filtre Nasıl Daha Verimli Kullanılır?/U/strongBR DIV/DIV DIV/DIV DIV/DIV DIV/DIV DIVBRFONT size=2Akvaryumlarımızın temizliğinin sağlanmasında en etkili rolü iç filtreler üstlenirler. Bugün a...

Iodotropheus Sprengerae

[B]Iodotropheus Sprengerae[/B][B]Iodotropheus Sprengerae;[/B] pas renginde, erkekleri ihtişamlı olan bir malawi türüdür. Ülkemizde Paslı Cichlid ve Kırmızı Prenses adlarıyla anılmaktadır. Özellikle erkekleri ateş rengi üstüne çok hoş mavimsi ...

Pseudotropheus Demasoni

DIVFONT size=3 DIV DIV DIVFONT size=3FONT color=#000000strongUPseudotropheus DemasoniBRBR/U/strong/FONTFONT color=#000000FONT size=2SPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: black; FONT-FAMILY: Verdana; mso-bidi-font-siz...